Copyright © 2004-2026 SQL: 0.635 saniye - Sorgu: 62 - Ortalama: 0.01025 saniye
|
25.07.2026 07:20
|
|
Merhaba arkadaşlar,
2012 yılından beri cizimokulu.com'da paylaştığım FaLconTR ve PaLomaTR font ailelerinin, "Ortak Türk Alfabesi 34 Harf - 2024" kararına tam uyumlu OTA (Ortak Türk Alfabesi) sürümlerini paylaşıyorum. Emeği geçen herkese, sabırla bekleyen dostlara teşekkür ederim. Ortak Türk Alfabesi 34 harften oluşuyor, Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurduğu Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu Eylül 2024'te bu 34 harf üzerinde uzlaştı. Kullanacak ülkeler / topluluklar olarak açıklanan liste: Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tataristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Özbekistan Ortak Türk Alfabesi 2026 yılında kullanılmaya başlanması planlanan, 34 harften oluşan ve üye ülkelerin kendi geçiş süreçlerini tamamlamasına bağlı olan bir projedir. Bu sürüm, aceleye getirilmeden titizlikle hazırlandı. -.shp kodlarında yeni karakterlerle birlikte mevcut karakterler de yeniden düzenlendi. Ortak Türk Alfabesini Kabul eden tüm kardeş ülkelerde CAD kullanıcıları rahatlıkla kullanabilirler. Neden bu fontlar? Hepinizin bildiği gibi AutoCAD'i en çok yoran Hatch Objeleri ve Truetype Fontlardır. FaLconTR-OTA ve PaLomaTR-OTA fontları AutoCAD vektör fontlarıdır, sistemi hiç yormazlar. Kullanılagelen diğer -.shx fontlardan en temel farkı, bu font tanımlarında karakterlerin (harflerin) yuvarlak kısımları Arc olarak tanımlandıklarından, ekranda veya çıktıda ne kadar zoom alınırsa alınsın yuvarlak kısımlar hep yuvarlak olarak kalır, hiç bir durumda kırıklı çizgiye dönüşmezler. Bu fontlarla yazılan Text'lerde uygun kalem kalınlığı (veya LineWeight) kullanıldığında en az truetype fontlar kadar iyi sonuçlar alınabilir. PDF çıktılarında font tanımları gömülü (embed) olduklarından hiç bir karakterde sıkıntı yaşanmaz, bazı fontlarda olduğu gibi soru işareti veya karakterin büyümesi, küçülmesi, yazı kalınlığının değişmesi gibi problemler yaşanmaz. Mehmet (ehya) hocama not: Bundan önceki FaLcon-TR.shx fontunda, font adındaki "-" karakterinin sıkıntı çıkardığı yönünde bir geri bildiriminiz olmuştu. Bunun kaynağı, Dosya adındaki "-" karakterinden değil de, Font Tanımı içinde kullanılan "Font Adı" içindeki "-" den kaynaklanıyormuş. Diğer bir tespitiniz de, Dimension Text'lerde DimGap sınırını aşarak Dimension Line'ını koparıyordu. Bu konular çözüme kavuşturulmuştur. Neler Yeni? (OTA): Ortak Türk Alfabesinde yer alan 8 Yeni Karakter eklendi 196 - 00C4 - Ä - Çift Noktalı Büyük A 228 - 00E4 - ä - Çift Noktalı Küçük a 330 - 014A - Ŋ - Eng Büyük 331 - 014B - ŋ - Eng Küçük 362 - 016A - Ū - U Makron Büyük 363 - 016B - ū - U Makron Küçük 399 - 018F - Ə - Schwa Büyük 601 - 0259 - ə - Schwa Küçük • Tüm karakterler *000A’dan *20BA (₺)’ya kadar Unicode numarasına göre sıralandı. • Temizlik ve Düzeltmeler: -.shp derlemeyi durduran yazım hataları, başlık yapısı ve imza bloğu düzeltildi. • Gizli Kahraman - Satır Atlama: Yıllar önce eklediğim *000A,13,[10-satır_atlama] tanımı korundu. MText içinde Shift+Enter ile alt satıra geçişte font ve yazı düzeni bozulmuyor. • İmza Bloğu: *00100 ve 256 numaralı alandaki telif bilgileri yeniden düzenlendi. İki Kardeş Font: FaLconTR-OTA: Tek Çizgili, Yaylı, yumuşak. Teknik paftalar, antetler, detaylar için. ![]() PaLomaTR-OTA: Çift Çizgili, Yaylı, yumuşak. Başlıklar ve antetler için daha okunaklı. ![]() Her iki font'ta aynı karakter setini, aynı metrikleri kullanır, Big Font ve Vertical Text uyumludur. Birini diğeriyle sorunsuzca değiştirebilirsiniz. Teknik Bilgiler: Format: *.shp (kaynak) / *.shx (derlenmiş) Tip: *UNIFONT,6 Uyumluluk: AutoCAD 2004 - 2026 dahil tüm sürümler ile AutoCAD uyumlu tüm CAD yazılımları. Kullanım: Karakter tanımları Unicode uyumlu olduğu için, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tataristan gibi ülkelerde klavyenizde bu karakterler varsa, doğrudan kullanabilirsiniz. Klavyesinde bu karakterler olmayanlar, Ä - Aksanlı A Büyük için \U+00C4 veya %%196 ä - Aksanlı a Küçük için \U+00E4 veya %%228 Ŋ - Eng Büyük için \U+014A veya %%330 ŋ - Eng Küçük için \U+014B veya %%331 Ū - U Makron Büyük için \U+016A veya %%362 ū - U Makron Küçük için \U+016B veya %%363 Ə - Schwa Büyük için \U+018F veya %%399 ə - Schwa Küçük için \U+0259 veya %%601 girerek bu karakterleri doğrudan çağırabilirler. Klavyede olmayan başka karakterleri yazmak için, aşağıda verilen Karakter Kod Tablolarından, On Tabanlı (Decimal) veya Onaltı Tabanlı (Hexadecimal) karakter kodları kullanılabilir. AutoCAD’de Türkçe karakterler, Euro (€), TL (₺) ve aşağıdaki tablolarda verilen özel semboller tam desteklidir. Kurulum: 174410-falcontr-ota.shx ve 174410-palomatr-ota.shx linklerinden indireceğiniz,FaLconTR-OTA.shx ve PaLomaTR-OTA.shx dosyalarını C:\AutoCAD Fonts klasörünüze kopyalayın. AutoCAD’de Text Style’dan fontu seçin. FaLconTR-OTA ve PaLomaTR-OTA fontlarında tanımlanmış tüm karakterlerin Unicode ve Decimal kodları aşağıda tablolar halinde verilmiştir. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AutoCAD Shape Font Description konusuna ilgi duyanlar, aşağıdaki linkten 2012 yılında hazırladığım kitapçığı -.pdf formatında indirip kullanabilirler. Söz konusu dokümanda, Shape/Font tanımlamaları hemen hiç bir kaynakta bulamayacağınız kadar ayrıntılı örnekleriyle anlatılmıştır. 174410-autocad-shape-font.pdf----------------------------------- Düzenleme 01.08.2026 Paylaşılan AutoCAD Shape Font Kitapçığı yanlışlıkla İngilizce olarak paylaşılmış. Bu kitapçığı Türkçe olarak hazırlamıştım. Daha sonra gerek görüldüğünden İngilizcesini de yazmıştım. Yusuf Sarı arkadaşımızın uyarısıyla Türkçe kitapçığı da paylaşıyorum. 174410-shape-font-01.pdfHazır düzenleme yapmışken "hemen hiç bir kaynakta bulamayacağınız..." şeklinde ifade ettiğim bir kaç ayrıntıyı da açıklamakta fayda var. ![]() Burada kenarları 1 birim uzunlukta bir karenin köşegeninin de SHP Kodlarında nasıl bir olduğunu (böyle kabul edildiğini) açıklamaya çalıştım. ![]() Bu bölümde, "Bombe değeri için 0 kullanımı da geçerli bir yöntemdir ve bombesi sıfır olan yay düz çizgidir." Kavramını örneklerle açıkladım. Bu kavram, AutoLisp'te de geçerlidir. vlax-curve... komutları için de geçerlidir. Bu komutlar, her ne kadar adında eğri (curve) ifadesi de olsa, bombesi 0 olan eğriler, yani düz çizgiler için de geçerlidir. Her seferinde Yay Başlangıcı, Yay Bitimi belli iken Bombe (Bulg) değerini hesaplamak uzun ve dikkat dağıtıcı bir işlem olduğundan, aşağıdaki Lisp fonksiyon kullanılabilir. Kod: (defun c:bulg (/ bLg DsT DtX DtY P1 P2 Pt1 Pt2 Pt3 Pt4) (setq Pt1 (getpoint "\nYay Başlangıç noktası: ") Pt2 (getpoint "\nYay Bitim noktası : ") Pt3 (getpoint "\nBombe Tepe noktası : ") Pt4 (mapcar '(lambda (p1 p2) (/ (+ p1 p2) 2.0)) Pt1 Pt2) DtX (itoa (fix (- (car Pt2) (car Pt1)))) DtY (itoa (fix (- (cadr Pt2) (cadr Pt1)))) DsT (fix (distance Pt1 Pt2)) bLg (itoa (fix (* 127 (/ (* 2 (distance Pt3 Pt4)) DsT))))) (princ (strcat "\n" DtX "," DtY "," bLg)) (prin1)) Şüphesiz ekrana çizilen bir karakterin tamamını SHP kodlarına çeviren Lisp fonksiyon da yazılabilir, yazdım da. :) Ama pek çok konuda olduğu gibi abartmamak gerek diye düşünüyorum. Bu konuyla ilgili hazır fonksiyonlar da var. Denerseniz başarısız olduklarını göreceksiniz. ----------------------------------- Telif ve İletişim: © M. Şahin Güvercin - Based on FaLconTR / PaLomaTR İletişim: sahinguvercin@hotmail.com Tasarım tarihi: 14/07/2026 Kişisel ve mesleki kullanımı serbesttir. Kaynak gösterilerek paylaşılabilir. Selam ve Saygılarımla herkese kolaylıklar dilerim. M. Şahin Güvercin (ProhibiT) ProhibiT (01.08.2026 09:39 GMT)
|
|
25.07.2026 08:25
|
|
Emeğine sağlık
![]() Herhangi bir sakıncası yoksa hocam siteye eklediğim kendim hazırladığım çizimlerde sizin fontunuzu kullanırım. mateus (25.07.2026 09:20 GMT)
|
|
25.07.2026 12:02
|
|
Değerli ProhibiT üstadım; çok güzel bir çalışma ve gerçekten çok değerli bir hizmet. Eline emeğine aklına sağlık.
|
|
Alıntı İlginiz için çok teşekkür ederim Aydın Hocam. :) Bu fontları 2012 yılında yazmıştım. Sağ olsun Mehmet (ehya) hocam ilk günden beri benimsedi, çok detaylı test etti, değerli geri bildirimleriyle fontlar daha iyi hale geldi. Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurduğu Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu Eylül 2024'te 34 Harfli Ortak Türk Alfabesi konusunda uzlaştı. 2026 yılı itibarıyla da kullanıma girdi. Biz de kendi alanımızda böyle bir çalışma ile katkıda bulunmak istedik. FaLconTR ve PalomaTR fontlarını Ortak Türk Alfabesi'ndeki 34 karakteri de kapsayacak şekilde genişletip, FaLconTR-OTA ve PaLomaTR-OTA adlarıyla paylaştık. 129 (0081) ve 140 (008C) kod numaralı karakterlere dikkatinizi çekerim. Hiç bir fontta bulunmayan TorFi ve Levha sembollerini de eklemiştim. Başka vektör fontlar 32 (0020) boşluk karakterinden başladıkları ve 10 (000A) Yeni Satır karekteri tanımlı olmadığı için Mtext'te satır atlamalarda sıkıntı çıkarabilirler. Bizim fontlarımızda böyle sıkıntılar yaşanmaz. Marifet iltifate tabidir, talebi olmayan marifet zayidir, misali... Türk Dünyası teknik elemanlarına bir faydamız olursa ne mutlu bize. :) Selam ve saygılarıma tekrar teşekkür ederim. ProhibiT (25.07.2026 12:56 GMT)
|